Bli med Drillo til Madonnaen

Sigdal Aktiv har hyret inn selveste Drillo som quizmaster når de arrangerer tematur til Madonnaen 24. august.

Selv om Egil Olsen, minst like godt kjent som Drillo, neppe trenger noen nærmere presentasjon, er det på sin plass å nevne noen av hans bragder. Drillo har selv 16 landskamper som fotballspiller, og det var som aktiv utøver han fikk tilnavnet, da han var en dribler av rang.

Som landslagstrener tok han Norge til to VM i fotball og en formidabel andreplass på FIFA-rankingen. Han har fått flere utmerkelser, senest Idrettsgallaens Hederspris i 2018.

Drillo er hjernen bak noen av de største øyeblikkene i norsk landslagsfotball. Han har fått hardbarka fotballsupportere til å bryte sammen i gledestårer og omfavnelser som ville klemt lufta ut av de fleste, og gjennom mange år fascinert en hel nasjon med sin personlighet.

Men hvordan har det seg nå at Drillo, mannen med de berømte «pælene», skal lede an på gåtur til Madonnaen, og attpåtil arrangere quiz?

Det er Sigdal Aktiv som har kontaktet Drillo og fått napp. De er stolte av å ha fått med seg fotballguruen på tematur på sin hjemmebane, så langt unna gressmatter og stadioner som du kan komme. Quiz-tur med Drillo til Madonnaen foregår lørdag 24. august. Du finner praktisk informasjon om opplegget i slutten av denne artikkelen.

– Jeg har allerede begynt å pugge informasjon om fjellene rundt oss, og gleder meg veldig, sier Solveig Gjendem som er daglig leder i Sigdal Aktiv.

Memorering av høydemeter og navn på fjelltopper i området kommer nok godt med. Det kan Drillo selv bekrefte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Quiz om fjelltopper og kanskje litt fotball

– Det blir i hovedsak en quiz om geografi, og siden vi skal på en fjelltopp, så passer det vel fint at den handler spesielt om fjell, forteller Drillo over telefonen. Han røper at det vil bli spørsmål som handler om både lokale fjelltopper i og rundt Sigdal, i Norge for øvrig og noe ellers i verden. Den pensjonerte fotballtreneren åpner også opp for at det kan bli spørsmål som omhandler fotball.

Drillo er klar for ny tur til Madonnaen. Blir du med?

Drillo er klar for ny tur til Madonnaen. Blir du med?

– Jeg har den siste tiden hatt en del quiz sammen med Arne Scheie, der jeg har stilt geografispørsmålene og Arne har stilt fotballspørsmålene. Om det kommer mange fotballinteresserte deltakere på quizen, så kan jeg nok få noen tips fra Arne på det temaet også, sier Drillo.

Han er vel ikke helt bak mål med fotballkunnskap selv heller, skulle vi tro.

Selve quizen vil være på et vanskelighetsnivå som passer voksne. Drillo forteller at det blir en individuell quiz, der det stilles spørsmål med tre svaralternativer. Deretter rekker deltakerne en hånd i været for det svaret de mener er riktig. Kun de med riktig svar går videre, og dette er ifølge Drillo en uhøytidelig og effektiv måte å arrangere quiz i det fri på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

Se opp for lurespørsmål

– Man må jo stole på at folk er ærlige på om de svarte riktig eller ikke, men med denne type quiz er runden gjerne avgjort etter fire-fem spørsmål. Og starter jeg med lurespørsmål, så er kanskje 80-90 % av deltakerne ute allerede etter første spørsmål, røper Drillo.

Vi blir nysgjerrige på hva slags spørsmål som kan vippe folk så fort av pinnen, og ber om et eksempel. Drillo utdyper:

– Jeg kan for eksempel spørre hvilken øy som er den største i Europa. Svaralternativene er Grønland, Storbritannia eller Sicilia, sier han.

Det blir stille i begge ender av telefonen.

Det er tydelig at Drillo forventer et svar. Mange slags tanker om geografi fra ungdomsskolen, lurespørsmål og muligheten for dobbeltluring farer gjennom hodet på undertegnede. Stillheten må brytes, og det glipper til slutt et spakt «Grønland?» til svar, antakelig som Drillo forventet.

– Feil, selv om de fleste svarer det samme. Det er Storbritannia som er Europas største øy.

– Grønland ligger faktisk i Amerika, forklarer Drillo. Han forteller videre at selv om Grønland tilhører Danmark, som ligger i Europa, så er det ofte ikke så enkelt.

– Bouvetøya er også norsk, men den ligger i Antarktis. Geografi er noe annet enn kultur. Et godt eksempel på dette er Kypros, som kulturelt er å regne som europeisk, men som geografisk ligger i Asia, legger han til.

Lær deg hvor høye fjellene rundt Madonnaen er. Det kan kanskje komme godt med på Drillos quiz.

Lær deg hvor høye fjellene rundt Madonnaen er. Det kan kanskje komme godt med på Drillos quiz.

Over 60 år med interesse for geografi

– Interessen for geografi starta i 5. klasse på folkeskolen. Da lærte jeg meg alle hovedsteder i verden, deretter balla det på seg, og jeg lærte meg de høyeste fjellene. Geografi er en interesse som har vært der i over 60 år, forteller Drillo.

På 60 år kan de fleste lære seg et og annet, men få har lært like mye om geografi som Drillo. Han er nærmest et vandrende leksikon.

Drillo forteller videre at i 2011 ga han ut ei bok om alle land i verden, full av fakta som areal, hovedsteder, høyeste fjell, religion og så videre. Han kommer til å ha med seg et eksemplar av boka på quiz-turen til Madonnaen, og gi publikum mulighet til å slå opp på en vilkårlig side i boka og si et tall.

– Når jeg hører tallet kan jeg si hvilket fjell det er og hvor det ligger.

– Folk kan gjerne få prøve å sette meg fast, forteller han.

Har prøvegått turen til Madonnaen

Drillo har selv prøvegått turen til Madonnaen og fullroser opplevelsen.

– Det er fantastisk hvordan stien er laget til med steinheller. Turen er lett å gå, og traseen passer for nær sagt hvem som helst. At det står en Madonnastatue på toppen av en fjelltopp i Norge er jo veldig spesielt, sier han.

Han har helt rett. Faktisk er Madonnaen på toppen av Bjønnskortenatten 1020 meter over havet den eneste av sitt slag i hele Norden. En statue av Jomfru Maria ute i naturen er noe man sjelden ser i ikke-katolske land. 

Drillo fullroser tilretteleggingen av stien til Madonnaen.

Drillo fullroser tilretteleggingen av stien til Madonnaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drillo er godt kjent i Sigdal

Selv om Drillo nylig gikk sin første tur til Madonnaen, er han godt kjent i Sigdal. Han har nemlig hatt hytte her siden 2001.

– Vi fikk satt opp ei Aalhytte på Haglebu i 2001. Grunnen til at det ble Haglebu er fordi det er kort vei fra der vi bor, til et høyfjell med skikkelige snømengder om vinteren. Vi bruker omtrent 2 timer og et kvarter på å kjøre opp dit, og da er det greit å reise opp bare for ei helg, forteller Drillo.

Påska på Haglebu er obligatorisk, ellers reiser han og kona når de har muligheten for ei langhelg. 

– Vi er mye ute på tur når vi er på hytta, både til fots og på ski, sier Drillo.

Han har vært på de fleste fjelltoppene i området, og synes både Haglebu og Tempelseter har flotte turområder. Turen til Høgevarde har han gått mange ganger, det samme med Haglebunatten.

– Haglebunatten er et populært fjell å bestige, men det er mye mer krevende enn for eksempel å gå til Høgevarde. Jeg vil ikke si at man må klatre for å komme seg opp på Haglebunatten, men det er ikke langt unna heller. Jeg bruker et sted mellom en drøy time til halvannen opp dit, men har hørt rykter om at en viss mann ved navn Ole Einar Bjørndalen løp opp dit på noen og tjue minutter, forteller Drillo. Selv trakter han ikke etter slike tider.

Fortsatt aktiv

Drillo har blitt 77 år og forteller at han merker alderen, men allikevel trener han daglig. Pensjonisttilværelsen er langt ifra noe latmannsliv for østfoldingen.

– Jeg er pensjonist og har jo mye fritid. Siden jeg bor rett ved Idrettshøgskolen trener jeg mye der. Ellers jobber jeg litt for TV 2 når de dekker landskamper, forteller han.

Etter en prolaps i ryggen har musklene i det høyre benet blitt klart svekka. Drillo går derfor med staver når han er på tur. Takket være stavene og jevn trening kan han fortsatt legge ganske store avstander bak seg.

Han mener selv han er blitt for gammel til å bestige de høyeste fjelltoppene, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Sammen med en kompis satte han seg et mål om å bestige den høyeste toppen i hver av de 22 kommunene i Akershus. Det har de for lengst gjennomført, og Drillo er godt i gang med sin ferd opp til de høyeste toppene i Buskeruds kommuner.

– Jeg har vært på de høyeste toppene i 10 kommuner i Buskerud, blant annet Gråfjell i Flå og Sigdal, Høgevarde i Krødsherad, og Myrehogget i Øvre Eiker. Sistnevnte var en seig tur på 4,5 timer i ulendt terreng, forteller Drillo.

Han fortsetter å nevne fjelltopper i et høyt tempo. Det er liten tvil om at dette er en mann som er genuint opptatt av beliggenhet og høydemeter, og som nok skal kunne by på utfordrende spørsmål der oppe i fjellheimen.

Er du interessert i å delta på denne unike turen til Madonnaen sammen med Drillo? Da må du huske å melde deg på.

Slå følge med Drillo til Madonnaen? Da må du huske å melde deg på til Sigdal Aktiv.

Slå følge med Drillo til Madonnaen? Da må du huske å melde deg på til Sigdal Aktiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

Praktisk info om turen

Quiz-turen til Madonnaen med Drillo foregår lørdag 24. august med start kl. 10.30.

Man må velge klær tilpasset værforholdene. Det blåser alltid litt på toppene, så vindtett jakke er det lurt å ta med. Ta også med deg rikelig med drikkevann og en nistepakke. Bruk behagelige tursko eller joggesko. Er det meldt regn, så tar du med regntøy.

Oppmøte 15 minutter før turstart på parkeringsplassen der Madonnastien begynner. Sigdal Aktivs guider vil være godt synlig, med oransje jakker eller t-skjorter. 

Har du spørsmål, kan du ta kontakt med Sigdal Aktiv

Telefon: 938 93 009
E-post: post@sigdalaktiv.no

I løpet av den kommende tiden vil det lanseres flere spennende tematurer til Madonnaen i regi Sigdal Aktiv. Her er det bare å glede seg!