Annonse: Kaugerud

Fra Lofoten til Sigdal

I dag begynner Solveig Gjendem offisielt i jobben som daglig leder for Sigdal Aktiv, etter å ha vært så smått i gang allerede siden april.

Den erfarne dama er oppvokst i Krødsherad, men har bodd de siste 25 årene i Lofoten og Vesterålen. Hit kom hun etter et toårig opphold i USA. I Nord-Norge var hun med på flere større prosjekter gjennom årenes løp. Hun kom inn i Arctic Buss Lofoten i en tidlig fase, en reiseoperatør som begynte i de små, men som nå også tilbyr transporttjenester over hele Skandinavia. Det er her hun har jobbet de siste ni årene.

Hun har dessuten vært produktansvarlig og markedsansvarlig i Destination Lofoten i flere år, og jobbet blant annet mye med utviklingen av felles bookingsystem for Lofoten. Også utvikling av den populære hvalsafarien på Andenes er blant erfaringene til Solveig.

– Jeg har vært involvert i en rekke typer bedrifter som har gitt meg en allsidig bakgrunn, forteller Solveig, og legger til at hun alltid har vært en potet som kan gjøre det meste, fra å pusse vinduer til å lede store konferanser. Hun understreker at hun er avhengig av å ha folk rundt seg som er spesialiserte på enkelte områder, noe hun føler seg trygg på at Sigdal Aktiv har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lengtet sørover

Etter 25 år i arktisk klima, begynte Solveig å lengte sørover. – Jeg var nok litt metta på Lofoten etter alle disse årene, og ville hjemover, «back to the roots». Denne følelsen ble bare sterkere og sterkere, sier Solveig. For halvannet års tid siden flyttet hun derfor hjem til Krødsherad, hjem til familien. Båndene til Lofoten er fortsatt tette, og hun har to voksne barn som bor der.

– Det var et passende tidspunkt å reise hjemover, til foreldre og søsken. Bedriften Arctic Buss Lofoten hadde blitt såpass stor at jeg kunne jobbe med regnskap, marked og salg herfra, uten at jeg fysisk måtte være der bussene er til enhver tid, forteller hun.

Solveig hadde ikke vært hjemme mer enn litt over et års tid da hun så stillingsannonsen til Sigdal Aktiv på facebook. Det sylferske firmaet søkte etter daglig leder, og Solveig følte umiddelbart at dette kunne være noe for henne. Men det tok litt tid før hun sendte en søknad.

– Jeg tenkte en del på om de egentlig søkte etter en aktivitetsperson, eller om de trengte en organisator, forteller hun. Solveig følte seg ganske trygg på at hun kunne fylle rollen som sistnevnte, men på mer gyngende grunn om hun skulle lede an i alle aktiviteter som Sigdal Aktiv skal tilby.

– Jeg hadde nok dannet baktroppen på tur, for å si det sånn, men noen skal jo gå sist også, ler Solveig.

Det er en hjertelig latter, en latter som kan høres ofte når man er i nærheten av Solveig.

– Noen av vennene mine så også stillingsannonsen og sa at dette er jo deg, Solveig, forteller hun. Heldigvis sendte hun en søknad, og ikke lenger etter hadde hun fått en stilling som er nettopp av det organisatoriske og administrative slaget.

Som aktivitetsleder ble det nemlig ansatt en egen person, Flemming Vatne.

Du kan lese saken om Flemming her.

Solveig fikk muligheten til delvis fristillelse fra arbeidet for reiseoperatøren i nord, og hadde derfor allerede begynt i sin nye stilling da vi snakket med henne, selv om 1. juli er den offisielle datoen for oppstart.

Solveig Gjendem og Flemming Vatne er ansatt som henholdsvis daglig leder og aktivitetsleder i Sigdal Aktiv.

Solveig Gjendem og Flemming Vatne er ansatt som henholdsvis daglig leder og aktivitetsleder i Sigdal Aktiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus på signaturaktiviteter

– Nå er det mye som skjer. Alle som er involvert i Sigdal Aktiv er så motiverte og ivrige, noe som også smitter over på meg. Vi er nå i en oppstartsfase hvor alle må ta i et ekstra tak, og jeg gleder meg til å være i full gang, forteller Solveig.

– Min jobb er nå å samle og sortere alle de ideene som har kommet den siste tiden, og få struktur på det hele. I første omgang må vi konsentrere oss om å etablere en bedrift som kan drive kommersielt. Vi må definere våre signaturaktiviteter og ha hovedfokus på det. Jeg er den som har erfaring og kompetanse på å lage totalpakker som består av overnatting, mat, aktiviteter, opplevelser og transport, og kunne bruke dette i en større sammenheng, sier Solveig.

Hun forteller videre at Sigdal Aktiv vil tilrettelegge opplegg for bedriftsmarkedet i første omgang, deretter for grupper på ferie og fritid, samt aktivitetstilbud til de lokale. De lokale i den videste forstand inkluderer også de som har hytte i området. Det er viktig for Sigdal Aktiv at de skal ha en god tone både med innbyggerne og hytteboerne her.

Naturen i fokus

– Allerede i sommer vil vi arrangere noen aktiviteter som man kan melde seg på, blant annet guida turer i området, stand up paddle board på elva og fjorden og andre enkle aktiviteter. Vi kommer til å lansere nye aktiviteter etter hvert, røper Solveig.

Mye av Sigdal Aktivs tilbud vil dreie seg rundt aktiviteter i naturen.

– Vi kommer til å ha en tydelig miljøprofil når vi ferdes ute, som alle våre deltagere må følge. Vi skal følge en leave no trace-filosofi, som betyr at vi ikke skal etterlate oss spor i naturen, men ta vare på både dyr og planter.

– Lenger fram i tid håper jeg at Sigdal Aktiv kan bidra til å videreutvikle hele området rundt Norefjell som reiselivsdestinasjon.

– Vi må se ut over Sigdals grenser når vi skal tilby totalpakker, tilbudene rundt oss er enorme. Jeg kaller meg selv en liten gledesdreper nå i oppstarten, fordi vi ikke kan gå ut med alt vi vil tilby med én gang, men det kommer til å bli bra, lover Solveig.

Solveig synes Trillemarka er spesielt interessant. Dette vernede skogsområdet har et snev av mystikk over seg, med spor etter gammel skogs- og seterdrift, sjeldne dyre- og plantearter og nå også steinsatt sti opp til statuen av Madonna med barnet. Stien og statuen står riktignok utenfor verneområdet, men disse to trekker allerede tusenvis av mennesker. 

– Jeg håper det omtalte Madonna-/Trillemarkasenteret blir en realitet, der denne historien kan formidles. Samtidig er jeg opptatt av at vi skal ta tak i de tilbudene for historiefortelling og kultur som allerede finnes her, sier Solveig.

Solveig håper Madonna-/Trillemarkasenteret i Eggedal blir en realitet.

Solveig håper Madonna-/Trillemarkasenteret i Eggedal blir en realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker lokale formidlere og guider

Sigdal Aktiv skal være en del av selve samfunnet. Verken aktivitetsleder Flemming eller daglig leder Solveig bor i Sigdal, men de lover begge at de skal bli godt kjent i bygda allikevel. Selv om Sigdal Aktiv skal begeistre og aktivisere, skal også gjestene lære noe om både Sigdal som sted og menneskene som bor her.

– Vi må først og fremst rådføre oss mye med de som kan mye om Sigdal.

– Dessuten trenger vi å knytte til oss formidlere og guider, og hører gjerne fra folk som kan tenke seg å bidra med å vise Sigdals historie og kultur. Vi trenger folk som er glad i folk, konkluderer Solveig.

I skogen nedenfor Eggedal sentrum er man i full gang med å gjøre klar Beverskogen, et skogsområde hvor Sigdal Aktivs gjester skal få kaste økser, skyte med pil og bue, samarbeide om gruppeoppgaver og mye annet. Solveig lover at aktivitetene både skal vekke konkurranseinstinktet, samarbeidsegenskapene og gi lattermusklene en god treningsøkt.

– Det er bever i området hvor vi vil ha vår aktivitetsbase, derav navnet. Det kan bli aktuelt med beversafari i elva etter hvert også, forteller Solveig.

Et av Solveigs mål for Sigdal Aktiv er at gjestene skal ha minst én gåsehudopplevelse i løpet av oppholdet. Gåsehuden kan komme av storslagne inntrykk i naturen, i en krapp sving på gokartbanen eller i historien om Christian Skredsvigs liv, for å nevne noe.

– Vi skal gi gjestene opplevelser de husker, konkluderer Solveig.