Møt Skogspiratene

En turglad trio som kaller seg Skogspiratene er klare for å ta med store og små på spennende friluftsopplevelser.

Glenn Arnfinn Nilsen Frøyse, Bjørn Lien og Fredrik Aalien er de tre karene som står bak Skogspiratene. Det hele begynte litt tilfeldig. Bjørn og Glenn var gode turkamerater, og var stadig på turer sammen. Bjørn er fra Eggedal og Glenn kommer opprinnelig fra Senja, men kjærligheten brakte ham til Eggedal. Etter hvert ble også Fredrik med på tur, og dermed var trioen komplett.

– Glenn hadde med seg et piratflagg når vi var på tur, og har vært primus motor for Skogspiratene helt fra starten, forteller Bjørn.

– Jeg har alltid likt å være ute, og ser gjerne turprogrammer på TV. Etter hvert begynte vi å snakke om at vi kunne gjøre litt mer ut av disse turene, og kanskje få med andre på tur, forteller Glenn, som altså var den første Skogspiraten og hjernen bak konseptet.

Skogspiratene må selvfølgelig ha med seg piratflagg på tur.

Skogspiratene må selvfølgelig ha med seg piratflagg på tur.

Kommersiell satsing

– Vi har fått kontakt med Anne-Ki Magraff på Tempelseter Fjellstue som foreslo at vi kunne prøve å kommersialisere Skogspiratene. Vi har hatt et par møter med henne og hun ga gode tilbakemeldinger, forteller Glenn videre. Derfor har de nå inngått et forpliktende samarbeid med henne sitt første driftsår.

Driveren på Tempelseter er strålende fornøyd med dette.

– Tempelseter Fjellstue sin visjon er "et aktivt og attraktivt møtested året rundt". Derfor var det naturlig allerede i oppstartsfasen å lete etter lokale samarbeidspartnere som var kjent i fjellet. Vi ønsket å tilby kreative og morsomme opplevelser til hyttefolket, men som byfolk var ikke det lett, forteller Anne-Ki.

Anne-Ki Magraff på Tempelseter Fjellstue er glad for å kunne samarbeide med Skogspiratene.

Anne-Ki Magraff på Tempelseter Fjellstue er glad for å kunne samarbeide med Skogspiratene. - Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

– Men plutselig, uten forvarsel, tro skjebnen til og sørget for at vi ble kjent med Skogspiratene. Og siden den gang har vi snakket jevnlig, drodlet over mange ideer, hatt vaffelmøter og satt sammen flere arrangementer som vil bli presentert i løpet av 2019, forteller hun videre. 

Hun er svært begeistret for at gutta i Skogspiratene er opptatt av natur, kunnskapsdeling samt nyte alt fjellet har å by på. – I tillegg er de kreative og artige å jobbe sammen med. Sammen vil vi tilby flere oppdagelsesturer ute i det fri, kurs og arrangementer som er litt utenom det vanlige. Det er bare å glede seg, frister Anne-Ki. 

Glenn har jobbet åtte år i barnehage, og som trebarnsfar er han også opptatt av å få med barna ut i naturen. Opplæring i bruk av kniv, bålfyring, fisking og å få en generell mestringsfølelse innen friluftsliv er noe de tror mange kunne ha glede av. – Vi tenker også å prøve på opplegg som passer fra skolealder og oppover, sier Skogspiratene.

Siden de bare har prøvd seg på kommersiell satsing i 3-4 måneder, er det vanskelig å spå hvor det skal ende. – Vi må vel regne med at det går litt sakte i begynnelsen, og det er heller ikke det økonomiske aspektet som driver oss. Vi har selvfølgelig en drøm om at det kanskje kan gå an å sitte igjen med litt gevinst på sikt, men først og fremst handler det om de gode opplevelsene, understreker Glenn.

Skogspiratene har vært ute en vinternatt før.

Skogspiratene har vært ute en vinternatt før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

Litt som Robinson, men med snø

I januar planlegger de overnatting i snøhuler på Tempelseter. Her kan hvem som helst melde seg på, så lenge man er over 16 år.

– Vi skal arrangere noe vi har kalt «Vinternatt» den 26. januar. Da skal vi rigge snøhuler rett overfor heisen på Tempelseter, forteller trioen. Hittil har de åtte påmeldte, og de har satt et øvre tak på 20 deltakere.

Bilde fra en av Skogspiratenes mange turer.

Bilde fra en av Skogspiratenes mange turer.

– Litt av tanken her er å gi folk en mulighet til å kjenne på hvordan man takler en natt ute. Vi vil oppfordre deltagerne til å sette telefonen i flymodus, og ikke ha fokus på «hashtagg vinternatt», men være tilstede i opplevelsen, forteller Glenn.

Selv Fredrik, som er frysepinnen i trioen, lover at de skal nok klare å holde varmen selv om det skulle bli kaldt ute. – Vi kommer til å holde bålet utenfor i gang hele natta, og det er utrolig hvor lunt det blir inni ei snøhule, forteller han.

De håper på klarvær denne vinternatta, slik at man kanskje kan få se Melkeveien som en del av opplevelsen.

– Dette skal bli ei totalpakke, med mat, kakao og kanskje en øl for de som har lyst på det. Tenk deg kveldsstemningen rundt bålet fra Robinson på TV, bare med snø rundt, sier Bjørn med et smil. Men fra dette arrangementet skal ingen stemmes ut. Allikevel har de valgt å lage snøhulene såpass nær Tempelseter Fjellstue og hyttene i området, at om noen skulle angre seg i løpet av kvelden eller natta, er det ikke langt tilbake.

5081
Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

Sikkerheten ivaretas

Alle tre har solid erfaring med overnatting i snøhule fra tidligere, både fra sin tid i Forsvaret og fra private turer. De kommer til å grave ut snøhulene på forhånd, slik at de rekker å sette seg skikkelig før gjestene ankommer. – Sist vi lagde snøhule, kjørte vi oppå den med scooter etter å ha sovet der om natta. Det gikk helt fint. Den skal tåle mye, forteller de tre.

For å varsle om eventuell oksygenmangel som kan oppstå, har de alltid et levende lys stående i hula. – Om det slukker, er det for lite luft og man må ut, sier Bjørn.

For øvrig handler det om å følge med på signalene fra deltagerne, og kjenne igjen eventuelle tegn på at noen får problemer. Dette er ingen ekstrem tur, men har man aldri sovet ute før, kan det jo hende man reagerer annerledes enn man hadde trodd. Kanskje oppdager man nye sider ved seg selv.

Skogspiratene vil holde seg våkne og være på vakt for væromslag og uforutsette hendelser som kan oppstå, slik at deltagerne kan slappe av.

Har du lyst til å vite mer om Skogspiratene, finner du dem på facebook.