Annonse: Kaugerud

Anders Backe leter etter nye prosjekter

Han har trent og jobbet knallhardt i mange år, kjørt finaler i X-games, og omtales som en av Europas beste jibbere. Nå er livet med konkurranser fortid, og skikjøreren fra Øst-Modum har slått seg ned i Sigdal. Familien, film og foto står i fokus, men skiene er selvfølgelig ikke lagt på hylla. Tvert om, de er fortsatt jobben hans.

Jeg er jo gammel i gamet, flirer Anders. Han har rukket å bli 32 år gammel, og er med det en skikkelig ringrev i freestyleverden. For noen år siden røk han et korsbånd i kneet. Det er hardt å komme inn igjen i konkurransetoppen etter en skade, men tilfeldigheter gjorde at han fikk muligheten til å bruke skiferdighetene sine på andre måter.

I dag handler det om å fylle kalenderen med foto- og filmoppdrag, og å finne spennende prosjekter i spektakulære omgivelser i inn- og utland. Målet er å trikse, hoppe og sprette så voldsomt med ski på beina, at ingen før har sett maken. Jibbing, kalles det.

– Jeg skjønner hva som kreves, og får betalt for å gjøre en jobb. Noen ganger må jeg opp på en fjelltopp i full snøstorm og mange minus klokke fire om morgenen. Jeg veit at de dagene kommer, men så er resten av sesongen veldig fin, sier han.

Anders er glad i fart.

Anders er glad i fart.

Stadig på leit etter det neste store prosjektet

Anders er glad i fart. Det må man nødvendigvis være for å sette verdensrekord i baklengs skikjøring. 128,7 km/t ble han målt til med hælene først, ned unnarennet i Vikersundbakken.

- Jeg har som regel 15-20 prosjekter på gang i løpet av en sesong, sier Anders. Får han gjennomført fire av dem, er han fornøyd. Noe av det drøyeste han har gjort, var å kjøre på ski over den åtte meter høye globusen på Nordkapp. Et lite gjerde var det eneste skillet mellom Anders og det over 300 meter høye stupet, som ender i Barentshavet.

Railing på skorsteinen til det største cruiseskipet til Color Line er også blant hans meritter. Begge disse prosjektene ble godt dokumentert i kinofilmen Supervention 2, hvor Anders var én av de profilerte skikjørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker å bo landlig

– Jeg er vokst opp i landlige omgivelser ved Tyrifjorden, sier Anders. Kona Mari er fra Sigdal, og de ønsket begge å slå seg ned på landet. – Plutselig kom huset i Sigdal for salg, så da ble det sånn, sier Anders. –  Jeg er veldig fornøyd med å ha kommet hit. Det er en fin bygdegreie her med at alle kjenner alle, og det er behagelige kår. Det synes jeg er fint, sier han. At man får mye hus for pengene og at det er full barnehagedekning, var heller ikke noe minus. –  Det med barnehageplass tenkte jeg jo ikke på før, men nå er jo det viktig. Her er det trygge rammer for barna og det er deilig å kunne ha det så fritt, sier han.

Som far ser han også verdien i å være mye ute med dattera på halvannet år, og den lille familien er stadig på utflukter. – Det er digg at man bare kan ramle ut døra og så er man ute på tur, sier han.

Familien, film og foto står i fokus for Anders.

Familien, film og foto står i fokus for Anders.

Det er digg at man bare kan ramle ut døra og så er man på tur.

– Jeg har vært mye rundt på Allmannsåsen både på beina og på sykkel. Det er en perfekt runde, sier Anders. Han liker best å komme seg opp på et utsiktspunkt, og bruker også treningsturene til å se etter kule steder å kjøre på ski.

 Tilværelsen som sigdøling har han omfavnet med glød, og han er en ihuga forkjemper for god, gammeldags dugnad for å få ting gjort i lokalmiljøet. – Gjør det litt hyggelig for folk, gi dem en kaffe og en vaffel, så er det utrolig hva man kan få gjort, sier Anders. – Jeg ønsker å være med å bidra på det jeg kan, og å skape skiglede for barna. Jeg husker jo hvordan det var sjøl. Fikk jeg en high five fra noen jeg så opp til, så var jeg jo i hundre i flere uker etterpå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Anders bruker treningsturene til å se etter kule steder å kjøre på ski.

Anders bruker treningsturene til å se etter kule steder å kjøre på ski.

Vil hoppe over Madonnastatuen

- Jeg har tenkt på en del ting å gjøre i Sigdal. At jeg kan få med filmteam hit i stedet for å reise til USA. Jeg ser masse muligheter her. Før har vi jo ofte brukt byer, og raila på rekkverk og sånn. Men her oppe er det mye mer fritt. Jeg tror jeg kan finne mange vinklinger for å gjøre noe kult i bygda, og få til unik skikjøring, sier en håpefull Anders. 

En helt konkret ting han drømmer om, er å hoppe på ski over Madonnastatuen på Bjørneskortenatten i Eggedals vestfjell. – Jeg var oppe der med familien i sommer, og tenker at der kan vi få til turistattraksjon med en twist, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om og når det blir noe av, vet han ikke enda. Mye handler om å få lov av de rette folka. Deretter er det mye annet som må klaffe. – Jobben min er styrt av vær og føre. Jeg må være flink til å planlegge. Når jeg bor i Sigdal har det vært helt gull å kunne ta med sponsorer og fotografer til Norefjell og kjøre på ski der, sier Anders.

4767
Jeg tror jeg kan finne mange vinklinger for å gjøre noe kult i bygda!

Har blitt mer strukturert

Han forteller at han har mye færre timer på ski nå enn før, men det er bedre kvalitet på den kjøringa han gjør. –  Jeg er mye mer strukturert den tida jeg skal kjøre. Det er mer jobbfokus, forteller han. Årene som skikjører har gitt ham mye lærdom underveis, og han har skaffet seg både erfaringer og viktige kontakter.

– Jeg lever jo med en usikkerhet med denne jobben, men det er en risiko jeg må ta for å holde på med det jeg liker, avslutter Anders.

Denne saken er hentet fra det første iSigdal-magasinet, som du kan se i sin helhet her.

4655