Hagan - Christian Skredsvigs hjem

Adresse
3359 Eggedal
Telefon
32 71 48 40
E-post
post@skredsvig.no

Mobilnavigasjon

Firmadetaljer

Hagan er et av landets best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst. Her bodde maleren Christian Skredsvig (1854–1924) i 30 år.

 

Åpningstider 2021:

Galleriet og cafèn åpner lørdag 27. februar og har åpent hver eneste lørdag frem til og med påskeaften såfremt smittesituasjonen i Sigdal tillater det. 

Fra 22. mai har kunstnerhjemmet åpent hver lørdag og søndag fra 11.00-17.00 frem til 12.juni da det holder oppe hver dag. 

12. Juni åpner Hagan opp for utstillingen "Salonen i Paris II". 

Fra 14. august til til og med 10. oktober vil det igjen kun være helgeåpent fra 11.00- 17.00.

 

Utover disse åpningstidene tar vi imot små og store grupper på bestilling hele året.

Priser individuelle:

Inngang galleri og omvisning kunstnerhjem kr 200 for voksen og kr 100 for barn (6-15 år). 

Inngang kun galleri kroner 120 per person og kroner 75 for barn. 

Priser grupper:

Inngang galleri og omvisning kunstnerhjem kroner 150 for voksen og kroner 75 for barn (6-15 år), minimum 15 personer.

Inngang kun galleri kroner 80 per person og kroner 50 for barn. 

Årets utstilling: Salonen i Paris

Salonen i Paris var et begrep for alle kunstnere på slutten av 1800- tallet, også de norske. Det å bli antatt der var en stor ære og en bekreftelse på et vellykket kunstnerskap. Man fryktet det å bli "refusé". Men det å vinne en gullmedalje var en nesten uoppnåelig heder og aktelse. Dette oppnådde Christian Skredsvig, som eneste norske kunstner noen gang.Dette førte til at han ble antatt uten juryering ved senere utstillinger. Den franske stat sikret seg gullmedaljebildet "Ferme a Venoix" (1880-1881). 

Motivet til "Ferme a Venoix"  fant Chr. Skredsvig i Normandie i nærheten av Caen - der det lå en gammel liten landsby som het Venoix. En aften, forteller han i "Dager og netter blant kunstnere", kom han forbi en bondegård, der kyrne ble melket på volden. De sto "så vakkert mot de brune sivtak og husveggenes gamle murer at jeg tenkte: godt, her er noe å male".

Maleriet ble hentet frem fra glemselen av Blaafarveverkets direktør Tone Sinding Stensvik som brakte det til Norge og Blaafarveverkets første utstilling i 1978 og ved en senere utstilling som ble kalt "Somrene i Normandie". Siden hang maleriet i vestibylen på Drammen sykehus, frem til det i  1996 ble  sendt tilbake til Frankrike. Der ble det deponert til musée de Normandie. Vi er veldig takknemlige for at vi nå får låne dette flotte maleriet for å kunne vise det frem for publikum i to sesonger her i Galleri Skredsvig.

Andre malerier som vi viser frem nå i årets utstilling er bl. andre: "Ballade" utlånt fra Lillehammer kunstmuseum, "Blomsterselgerske på Place Clichy", "Sankthansaften på Dælivannet", "Aften på innsjøen", "Vinter. Isfiske på ski" og "Oktobermorgen ved Grez".

Skredsvig

Skredsvig var i sin glanstid den mest berømte maler av de norske i Paris. Han vant den høyeste utmerkelsen, gullmedaljen, på Salonen i Paris i 1881 for sitt store maleri av en fransk bondegård, Une ferme a Venoix som ble innkjøpt av den Franske stat. Skredsvig bodde seks år i Paris før han flyttet hjem og til gården Fleskum i Bærum.

Det var Skredsvig og hans første kone Maggie Plahte som var vertskapet på gården under den kjente Fleskumsommeren i 1886. Skredsvig begynte på skissene til Seljefløyten denne sommeren og malte det ferdig i 1889. Seljefløyten fikk rosende omtale og ble en publikumssuksess. Han ble tildelt den franske æreslegionen og fikk den store ære å bli jurymedlem for verdensutstillingen i Paris, hvor han selv fikk stille ut tre store malerier blant andre Monte Aventino, som ble innkjøpt av slottet i Norge. På Salonen stilte han ut Villa Bacciochi som ble innkjøpt av Musee du Louvre.

I 1894 ble Skredsvig skilt fra Maggie Plahte og flyttet opp til Eggedal. Han hadde tidligere vært i Eggedal på studiereise med Harriet Backer, Gerhard Munthe og Ernst Josephson. Skredsvig ble svært betatt av landskapet, som med sin vide utsikt kan få enhver nasjonalromantiker til å synge «Ja vi elsker».

Skredsvig kjøpte plassen Hagan høyt oppe i bakkene. Først ominnredet han låven til ateliér, og etter hvert ble huset utvidet, slik at det kunne tjene som familiebolig, for på nabogården Berg møtte han Beret som ble hans andre kone og sammen fikk de fire barn.
Med alle påbyggene ble huset svært personlig og er i seg selv en oppdagelsesreise verdt. Skredsvig tegnet selv huset og deltok i byggingen.

Både huset og interiøret har stått urørt siden Chr. Skredsvig og hans familie bodde der. På veggene henger hans egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen ca. 150 originalarbeider.

 

Galleri Skredsvig

Drømmen om et galleri for Christian Skredsvig på hans hjemsted Hagan startet allerede på 1900- tallet. Målet var å bygge opp igjen den gamle låven på gården til et moderne galleri som først og fremst skulle ha veggplass nok til å kunne vise Christian Skredsvigs enormt store malerier Menneskens Søn og Ungdomsfest i Eggedal som eies av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Drømmen ble først til virkelighet i 2015, da hadde Stiftelsen Galleri Skredsvig klart å samle inn nok penger til å påbegynne byggingen. Takket være generøse pengegaver fra Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen, Eckbos Legat, Anders Jahres Humanitære Stiftelse, Stiftelsen UNI, Adstate AS, Sigdal kommune, Buskerud fylkeskommune, Gjensidige Modum, Sigdal og Krødsherad, Private givere samt gaveforsterkning fra Kulturdepartementet, ble bygget fullfinansiert.

Det er inngått avtaler om langvarig deponering av kunstverk med Nasjonalmuseet og Sparebankstiftelsen DNB. 

Galleribygget er tegnet av Friis Arkitekter og bygget av Blink Hus Sigdal. Prosjektleder har vært Hege Christina Skredsvig som i tillegg har hatt ansvar for innvendig utforming.

Galleriet ble offisielt åpnet 18. juni 2016 av Nasjonalmuseet ved Nils Ohlsen, avdelingsdirektør eldre og moderne kunst.

Galleriet er i to etasjer med utstillingsrom både i første og andre etasje. Galleriet i andre etasje er forbehold Christian Skredsvigs kunst med skiftende temautstillinger sommer og vinter.

For mer informasjon gå inn på www.skredsvig.no.

Bedriftsfaner

Besøk oss

3359 Eggedal Veibeskrivelse

Ring oss

32 71 48 40 Ring nå

Mail oss

post​@skredsvig.no Send E-post

Utforsk mer

www.skredsvig.no Besøk nettside