Det var ikke noen vanlig snor som ble klippet under den offisielle åpningen av bussen utenfor Eggedal Eldresenter, men et sikkerhetsbelte. 24. august 2022 ble med det en historisk dag i Eggedal. Nå kan både beboere på Eggedal Eldresenter og andre være passasjerer på bussen som kjører uten sjåfør. Med i bussen vil det alltid være en sikkerhetsansvarlig. I ukedagene tre uker fremover skal bussen kjøre mellom Eggedal Eldresenter, Trollbua og Jernia.
Spennende for både store og små
Både beboere ved Eggedal Eldresenter og barn fra Eggedal barnehage fikk prøve en tur med den autonome bussen. Beboerne på eldresenteret strømmet spente ut, noen med rullator og noen arm i arm med en god hjelper, spente og litt nysgjerrige.
– Dette var moro og her føler vi oss trygge, var den gjennomgående tonen fra de eldre som ville prøve bussen.
Barna på sin side var meget entusiastiske da de endelig fikk bli med på en kjøretur:
– Dette er jo som et dataspill!
– Oi, dette skal jeg jammen fortelle mamma!
– Nå er det min tur til å trykke på knappen!
Etter prøveturen ble det hyggelige samtaler rundt bordet inne på eldresenteret. Med kaffekoppen i den ene hånda og kakeskjea i den andre, kan vi melde om god stemning og positive vibber rundt bordet.
Prosjekt på tvers av kommunegrensene
Ordfører i Krødsherad kommune – Knut Martin Glesne, fylkesråd for samferdsel – Olav Skinnes og fylkesråd for næring – Johan Edvart Grimstad var til stede på åpningen og sa noen ord. Responssenteret i Kongsbergregionen var også representert. Det er et vertskommunesamarbeid, hvor flere kommuner inngår i samarbeidet for å kunne møte de helseutfordringene som fremtidens helsetjenester vil møte på.
Prosjektet «Velferdsteknologi på et bærekraftig reisemål» går på tvers av kommunegrensene, og det er i første omgang i Sigdal og Krødsherad bussen skal gå de kommende ukene. Etter tre uker i Eggedal skal bussen gå på Noresund. Kommunene Flå og Modum samt Visit Norefjell er med i bærekraftig reisemål og er assosierte medlemmer av arbeidet.
Formålet er å innovere og finne løsninger for hvordan vi kan bruke volumet av fritidsinnbyggere og besøkende til å utvikle lokalsamfunnet videre, sikre og utvikle de kommunale tjenestene til det beste for innbyggere, fritidsinnbyggere og besøkende.
Velferdsteknologi kan gi mer selvstendighet
Den selvkjørende bussen er interessant både i lys av velferdsteknologi og reiseliv. Vi tok en prat med Cecilie Marken, leder ved Eggedal Eldresenter. Hun synes bussen er interessant sett fra et velferdsteknologisk perspektiv.
– Velferdsteknologi vil aldri erstatte mennesker, men det kan være veldig fint for de som ønsker å klare seg mer selv. Generasjonene som kommer ønsker å være mer selvstendige, og de er mer komfortable med teknologi. For meg er det viktig å se en hensikt med den velferdsteknologien vi tester ut, sier hun.
Cecilie har fått med seg flere av beboerne på Eggedal Eldresenter og "tjuvtrent" litt med bussen før den offisielle åpningen, i all slags vær.
– Opplevelsene fra brukerne er viktige. Velferdsteknologi kan for eksempel utsette behovet for hjemmehjelp for de som ønsker det.
– Når de eldre kan få en følelse av å mestre egen hverdag, da blir jeg glad, smiler hun.
Cecilie understreker at det tar tid å innføre ny teknologi i helse- og omsorgstjenester.
– Som en del av Responssenteret i Kongsbergregionen er vi med fra starten. Vi ser at dette er teknologi som har kommet for å bli. Velferdsteknologi koster, men det lønner seg i det lange løp. Testing av velferdsteknologi er ikke arbeid som gjør seg sjøl, sier hun. Samtidig vil hun understreke at denne bussen ikke går via kommunebudsjett, men av helt andre midler som er tildelt.
Hun roser ledelsen i Sigdal kommune for å være positive til utvikling.
– Det er moro at dette skjer her i lille Eggedal. Jeg håper mange vil prøve bussen, sier hun.
Se flere bilder