Annonse: Kaugerud

Luke 15: Wesseltunet

Det er tredje søndag i advent og bak luke 15 ligger Wesseltunet på Solumsmoen. Viveke Wessel forteller.

Fortell litt om bedriften

Med interesse for tømmerhus og sveitserstil, kjøpte vi et idyllisk gårdstun i Nedre Sigdal i 1990. Planen var alene at barna skulle få en solid, trygg og harmonisk oppvekst. Som pedagog har jeg pendlet til Oslo-området og ble pensjonist for 2 år siden.

Et tun så vel som en gård trenger liv og inntekt. Min datter, Bianca, som nå bor og arbeider med sosiale medier i London, kom på idéen å lansere tunet på en side som heter airbnb. Airbnb er en online markedsplass der brukerne kan søke etter og bestille overnatting over hele verden. Søre Solumsmoen eller Flomnes på folkemunne, ga vi vårt eget navn, Wesseltunet, for å bygge et “selvstendig konsept”. Ettersom idéen hele tiden har vært å bevare det autentiske og historie, lanserer vi det som historisk gårdstun. Dette gir i tillegg turistene en mer autentisk opplevelse av stedet de besøker.

Hvordan vil du oppsummere 2019 for Wesseltunet?

Planen var klar i april/mai 2019. Vi regnet med å være alt for sent ute for sommersesongen, men vi tenkte en rolig start kan være bra når vi skal høste erfaring med noe helt nytt. Resultatet har vært langt over hva vi hadde forventet. Bookinger har poppet inn fra alle verdenshjørner og vi har besøkende fra 3 til 10 personer om gangen. Jeg har selv bodd og reist mye i utlandet, og da er det ekstra morsomt når jeg nå kan ta imot gjester utenfra hjemme hos meg selv.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse: Kaugerud

Fortell litt om bedriftens tanker rundt rekruttering/ hvordan tiltrekke seg unge arbeidstakere

Jeg er opptatt av historie, bygningsvern foruten oppvekstens lykkelige nøysomhet. Vi har et stort potensiale i bygdemiljøet og bevaring av gamle hus og gårder. Ikke minst vil det å utvide inntektskildene ved en gårdsdrift være med på å skape et levende bygdemiljø og gjøre det særs attraktivt å bo slik til.

Fortidsminneforeningen lanserer et arrangement den 14.desember som heter “lys i gamle hus”. Der oppfordrer man spesielt til å ha lys i hus som står tomme. Dette er ment å sette lys på et unikt bygdemiljø som kan falle sammen om vi ikke alle står på, søker å bevare og utvikle verdifulle tradisjoner hånd i hånd med nyvinning og kreativitet.

Selv har jeg stått for vedlikehold med hjelp fra lokale håndtverkere, men unge som vil satse skal vite at det også er støtteordninger for gamle hus.
Det er hyggelig å se at her i Sigdal er det mange unge som etablerer seg “på gamlegården”. Også på nett er det generelt en voldsom interesse for nettopp bygdemiljøet og det som vi tar for gitt, - mens andre ser på som bonderomantikk. Jeg har stor tro på en ny interesse for livet på landet, og vi “vertinnene på Wesseltunet” gjør vårt beste for å markedsføre dette også overfor gjestene våre.

Fortelle noe om Wesseltunet som ikke alle vet

Det må vel være at dette slettes ikke er noen bedrift, men en enkel måte å dekke utgifter og vedlikehold. - Det er rett og slett en livsstil, der det å ta imot gjester setter perspektiv og positivt preg på hverdagen. Det er alltid noe nytt, nye bekjentskaper og nye opplevelser.

Muligheter, planer og ønsker i 2020

I 2020 håper jeg på å få satt i stand bryggerhuset. Bakerovnen er allerede i bruk, men mye sengetøy kan til tider volde besvær, og jeg tror en gammeldags rulle vil gjøre susen!