Annonse: Kaugerud

Tid for kunst og kultur

Norefjell-området er kjent for et rikt kunst- og kulturtilbud. Her kan du se noen av våre mest populære attraksjoner som er verdt et besøk denne sommeren.

Hagan og Galleri Skredsvig

I Eggedal bodde en annen av våre største kunstnere – Christian Skredsvig. Her, i de bratte bakkene med storslagen utsikt utover dalen, ligger hans hjem Hagan. Det er et av Norges best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst, og i den nye låven finner du Galleri Skredsvig og Café 1889.

Både huset og interiøret har stått urørt siden Skredsvig og hans familie bodde her. På veggene henger hans egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen ca. 150 originalarbeider.

Galleriet er i to etasjer. Oppe finner du årets utstilling «Salonen i Paris II» som åpner 12. juni. Lokalene fylles med Skredsvigs motiver i polerte gullrammer. I underetasjen kan du se en utstilling med Per Spooks foto og design. Spook veksler på å bo i Sigdal og Paris fordi han liker kontrastene og finner inspirasjon begge steder.

Se mer info om Hagan og Galleri Skredsvig

Hagan og Galleri Skredsvig er åpent alle dager fra og med lørdag 12. juni til og med 15. august kl. 11.00-17.00. Deretter lørdag og søndag fra 21. august til 10. oktober.

9781

Eggedal Mølle

Eggedal Mølle har sommeråpent fra 27. juni til 8. august, lørdager og søndager kl. 12.00-17.00. På området, som består av 10 hus, finner du Grimesaga – ei oppgangssag fra 1900, ei bekkekvern fra 1700-tallet, et velutstyrt skolebygg fra 1863, Basolstua – huset til bygdas rosemaler Per Basol og et gammelt bryggerhus med en murt bakerovn.

Se mer info om Eggedal Mølle

9793

Madonnastatuen

1020 meter over havet, ved porten til Trillemarka, skuer Madonnaen med barnet utover flotte fjellområder med Gaustatoppen i vest og Norefjell/ Eggedalsfjellet i nord. Trillemarka er Norges største skogreservat. En del av området som er vernet ble i 1989 gitt til Sigdal kommune av Anne Margrethe Bugge. Hun hadde et ønske om at det skulle settes opp en Madonna i området. Fru Bugge døde i 1995, men hennes ønske ble aldri glemt, og 20. juni 2009 var granittskulpturen på plass. Billedhugger Turid Angell Eng har laget Madonnaen med barnet.

Sommeren 2016 begynte sherpaer fra Nepal på arbeidet med og steinsette stien, og nå går du store deler av turen på skiferstein. Turen er på totalt 6 km og svært populær.

Les mer om Madonnastatuen

9792

Sigdal Museum

Sigdal Museum er et sommeråpent distriktsmuseum for Sigdal, Modum og Krødsherad, med et særskilt ansvar for folkemusikk i Buskerud fylke. Museet er et frilufts- og kulturarvmuseum, som ble stiftet i 1940, og gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner fra distriktet. I sommer kan du se utstillingen "Spor" av Martine Solstad Larsen, med tegninger og foto. Sigdal Museum har sommeråpent fra 20. juni til 17. august, søndag-onsdag kl. 12.00-16.00.

Se mer info om Sigdal Museum

9791

Krøderbanen

Alle søndager fra 27. juni til 29. august kan du oppleve en avstressende togreise i tidsriktig miljø på Krøderbanen. Veterantog med damplokomotiv og gamle teakvogner trafikkerer museumsjernbanen med turer fra Krøderen stasjon. Togene kjøres etter faste rutetider og er åpne for alle.

Se mer info om Krøderbanen

9790

Villa Fridheim

På Bjørøya midt i Krøderfjorden ligger et av Norges største og best bevarte hus i sveitserstil. Villa Fridheim er som et Soria Moria slott, med sitt 30 meter høye tårn. Her kan du oppleve eventyrmuseet og se årets bildeutstilling – «Skogens stemninger» av Marit Solum Smaaskjær. Med sin kunst ønsker Marit å formidle den eventyrlige opplevelsen av gammel skog. Den eventyrlige skogen.

Se mer info om Villa Fridheim

Villa Fridheim har sommeråpent fra 9. juni til 28. august, onsdag til fredag 11.00-16.00 og lørdag 11.00-15.00.

9783

Lauvlia – Theodor Kittelsens kunstnerhjem

Ønsker du å bli enda bedre kjent med en av Norges mest folkekjære kunstnere, hva er vel bedre enn å besøke hjemmet hvor han bodde sammen med sin familie? I Sigdal, langs fjorden Sonerens bredd, ligger Lauvlia. Her kan du oppleve stedet slik det var da kunstneren bodde her fra 1899-1909.

Lauvlia har mye å by på – kulturhistorie, kunsthistorie, vakre bilder, en rekke aktiviteter for barn og spennende historier om levde liv for drøyt 100 år siden.

Lauvlia – Theodor Kittelsens kunstnerhjem

Lauvlia åpner for sesongen 13. juni kl. 11.00-17.00 og er åpent alle dager 11.00-17.00 frem til 13. august. Deretter lørdager og søndager frem til 26. september. I år skal også markeres at Lauvlia har 25-årsjubileum som turistattraksjon og utstillingen «Stemninger» vises.

9787

Kittelsenmuseet i ny drakt og utstilling med Danny Larsen

På Kittelsenmuseet ved Koboltgruvene er det bygget et helt nytt inngangsparti med billettsalg og suvenirbutikk. Det betyr enda bedre plass til å vise Kittelsens verker! Samlingen teller rundt 100 av Kittelsens oljemalerier, tegninger, akvareller, treskjæringer og personlige eiendeler.

I underetasjen kan du besøke utstillingen «Darkness» av Danny Larsen (f. 1981). Danny Larsen er selvlært kunstner som har utviklet sitt eget visuelle språk – malerier skapt av ørsmå prikker av akrylmaling. Danny Larsen ser poesien, mystikken og trollskapen i naturen omkring seg – en evne han deler med Theodor Kittelsen.

9786

Direktørboligen Nyfossum og Ida Lorentzen museet

I tilknytning til Blaafarveværket ligger også Nyfossum – boligen til Blaafarveværkets tekniske direktør. Nyt kunst og historie i grønne, vakre omgivelser. I dag er den herskapelige boligen også et Ida Lorentzen museum. På vandring gjennom stuer, soverom og barneværelser vil du oppdage kunstnerens nydelige bilder med motiver fra husets kjølige eleganse.

«Once in a lifetime»-utstilling på Blaafarveværket

På Blaafarveværket vises i år høydepunkter fra Nasjonalmuseets kunstsamling. Dette er en storslagen utstilling som man aldri vil oppleve på Blaafarveværket, verken før eller siden! Blaafarveværket ligger kun 1 time fra Oslo.

Utstillingen heter «Sommereventyr – Nasjonalmuseet på Blaafarveværket» og viser lokale, nasjonale og nordiske perler fra gullalderen i norsk kunst, 1814-1905. Blant kunstnerne som er representert, finner vi Edvard Munch, Theodor Kittelsen, Fritz Thulow og Erik Werenskiold.

Er det én ting du ikke vil gå glipp av i sommer, er det denne gullrekka av kunstskatter!

Se mer info om Blaafarveværket

Blaafarveværket med Haugfoss, Nyfossum og Koboltgruvene med Kittelsenmuseet holder åpent tirsdag – søndag fra 5. juni til 20. juni, deretter hver dag fra 21. juni til 15. august, så tirsdag – søndag fra 16. august til 26. september. Åpningstiden er 11.00-17.00 hele sesongen.

9785

Nastadborgen

Nastadborgen er en gjenskaping av borg- og slottskulturen fra det 12. århundre til det 18. århundre. Borgen byr på en reise i europeisk historie, arkitektur, kunst og stilarter. Borgen er bygget opp av Svein Yngvar Dynge, men Fredrik IV regnes som Nastadborgens historiske grunnlegger.

Omvisninger

Besøk Nastadborgen og bli med på en reise tilbake til middelalderen. En guidet tur varer ca. 1 time. Om du ønsker en mer inngående omvisning, er det mulig å bestille en privat visning med borgherre Svein Yngvar Dynge som varer 2 timer.  

Alle visninger organiseres gjennom Visit Sigdal, som setter sammen grupper på opptil 12 personer. Visningsdager er onsdager, lørdager og søndager 11.00, 13.00 og 15.00 mellom 17. juli og 21. august. Etter visning blir det anledning til å kjøpe enkel mat og drikke som kan inntas på borgtaket.

Alle bestillinger må gjøres til Visit Sigdal AS innen kl. 15.00 dagen før.

9824