– Vi har kløpet oss selv i armen mange ganger

I fjor sommer gjorde Anne Liabø og Vidar Bernhardsen alvor av drømmen om en livsstilsendring og en roligere tilværelse. De var så heldige å få lokale jobber og flyttet fra Oslo til Eggedal.

Til å begynne med bodde de litt på hytta på Tempelseter, men ganske raskt dukket det opp et hus i Eggedal sentrum som de nå leier. Anne har fått jobb på Velkomstsenteret i Eggedal, tidligere turistkontoret, og Vidar jobber hos Sigdal Kjøkken.

De to traff hverandre for 15 år siden og har tilbrakt mye tid på Vidars familiehytte på Tempelseter. Anne har de siste ti årene jobbet i Selvaag Bolig, mens Vidar hadde sitt eget datafirma. Dette har han tatt med seg til Eggedal, og ved siden av jobben hos Sigdal Kjøkken tilbyr hanIT-tjenester til hyttefolk og fastboende i kommunen.

Men hva får to voksne mennesker på 56 år til å bryte opp fra bylivet, og flytte til rolige Eggedal?

11324

– Oslo har tjent oss godt i mange år

– Oslo er vår hjemby, og vi er veldig glade i byen. Oslo har tjent oss godt i mange år. Men det er noe med roen, freden, naturen og alt vi har rundt oss her i Eggedal. Vi hadde tenkt på å flytte hit lenge, men kunne ikke ta steget før minst én av oss hadde fått oss jobb her oppe, sier Anne.

De var ganske sikre på at salget av boligen i hovedstaden ville gjøre dem gjeldfrie, slik at de ikke var avhengig av to inntekter fra første stund.

Dette med jobb var de litt spente på, og Anne forteller at særlig i byen er uttrykket «femti og ferdig» dessverre sant for mange. Vidar fikk raskt tilbud om full jobb hos kjøkkengiganten i Nedre Eggedal. Og så skjedde alt på to-tre uker.

– Det var som om det var en mening med alt.

– Jobben hos Visit Sigdal dukket opp rett etter at Vidar fikk jobb. Det var i utgangspunktet en midlertidig stilling, og jeg fikk tilbud om jobben rett etter intervjuet. Og så fant vi et hus som vi kunne leie. Jeg begynte i jobben 15. august i fjor, og Vidar begynte i september, forteller Anne.

Nå har hun fått fast stilling og jobber rundt 60 %. Det synes hun er helt perfekt.

Anne stortrives i jobben.

Anne stortrives i jobben.

– Tenk at vi faktisk gjorde det!

– Vi har kløpet oss selv i armen mange ganger. Tenk at vi faktisk gjorde det! Nå bor vi her og har den gode roen hele tiden. Selv om det kan være hektiske dager her også, så er det noe helt annet. Vi har utsikten og turmulighetene rett utenfor døra, sier Anne og legger til at hun har brukt lysløypa i Eggedal mye gjennom vinteren.

– Folk i Eggedal er veldig hyggelige og behjelpelige.

Vi føler oss så velkommen og jeg er evig takknemlig for at jeg har fått akkurat denne jobben. Jeg gleder meg til å gå på jobb og jeg trives så godt, sier Anne.

Hun roser også Guro Storebraaten Kolbjørnsrud, som var daglig leder i Visit Sigdal da Anne begynte i jobben. Nå er de to kollegaer i Sigdal Utvikling, med Guro som leder for handel og reiseliv, og ønsker turister og hyttefolk velkommen til Eggedal og Norefjellregionen.

Selv om Anne hadde vært mye på hytta, med området og fjellene rundt Tempelseter, og også en del på Norefjell Ski & Spa, var det mye uutforsket i området da hun begynte i jobben.

Ble kjent i Norefjellregionen på rekordtid

– I løpet av tre uker i fjor sommer var jeg på Haglebu, i Lauvlia, Nastadborgen, Hagan, Blaafarveværket og gikk flere av de mest populære turene, blant annet til Andersnatten og Madonnaen. Jeg leste meg opp på mye av informasjonen om alt som finnes i Norefjellregionen. Det ble ganske hektisk, innrømmer Anne.

– Jeg har fortsatt mye å lære, men nå kan jeg svare på mer og mer. Jeg er heldigvis ikke redd for å si at jeg ikke vet, og at jeg skal undersøke saken. Guro har hjulpet meg masse og gjort tilværelsen atskillig enklere for meg. Hun er et unikum og jeg tror hun vet alt og kan alt, ler Anne.

Så legger hun til at hun alltids er unnskyldt for å stille «dumme» spørsmål, siden hun er innflytter.

Anne er ei livlig dame som snakker på inn- og utpust, alltid med et hjertelig smil om munnen.

– I denne jobben må man kunne snakke med folk og ikke være redd for å by på seg selv. Man må være åpen og nysgjerrig på mennesker. Jeg har hatt mange fine samtaler med besøkende i bygda, og flere skal det bli, avslutter Anne.