Annonse: Kaugerud

Vil du kjøpe et trinn i sherpastien på Haglebu?

Eggedal Turlag jobber med å anlegge en steinsatt sti opp til Haglebunatten. Til sommeren kommer sherpaer fra Nepal og allerede nå kan du bidra til stien ved å kjøpe et eget trinn!

Det er Eggedal Turlags lokallag på Haglebu som er ansvarlig for prosjektet. Vebjørn Seljord holder i trådene på vegne av gruppa som jobber med stien.

– Ved å vippse 1000 kr til nr. 744395, Stien til Haglebunatten, kan du kjøpe et trinn og være med å bidra til at enda flere kan ta den flotte turen opp til Haglebunatten i årene som kommer, forteller Vebjørn.

«Eierne» av trinnene vil bli synliggjort på oversikter langs stien.  

Vebjørn Seljord holder i prosjektet på vegne av Eggedal Turlag.

Vebjørn Seljord holder i prosjektet på vegne av Eggedal Turlag.

Dagens sti er ødelagt

Bakgrunnen for at det skal anlegges steinsatt sti er nemlig at den eksisterende stien er i svært dårlig forfatning.

– Det har vært en økning i besøkende som går turen og stien bærer veldig preg av dette. Det blir bare verre og verre, og slik stien er nå er den nærmest uframkommelig for barn og eldre. Det ønsker vi å gjøre noe med, slik at naturen blir tilgjengelig for flere, sier prosjektlederen videre.

I Sigdal finnes det allerede en steinsatt sti – Madonnastien opp til statuen av Madonna med barnet. Denne har vært svært populær.

– Turen opp til Haglebunatten er jo noe brattere, men ved å steinsette stien gjør vi turen opp så lett som den kan bli. Om vi ikke gjør noe, er det jo snart ingen som kommer seg opp dit, sier Vebjørn og henviser til den store slitasjen på dagens sti.

I første omgang er det stien opp til Snøfonntjenn, over tregrensa, som skal steinlegges. Neste fase videre til toppen vil avhenge av finansiering, men Vebjørn understreker at der er heller ikke behovet så stort.

Bilde fra Madonnastien.

Bilde fra Madonnastien.

Fått midler fra gode hjelpere

– Vi begynte høsten 2020, men på grunn av manglende midler og utfordringer med å få sherpaene fra Nepal inn i landet under koronapandemien, stoppet arbeidet litt opp, sier Vebjørn.

Men nå smiler han fra øre til øre. I går fikk de nemlig 400.000 kr fra Olav Thon-stiftelsen og kan gå videre med arbeidet. I potten har de også 600.000 kr fra Sigdal kommunes fond til turist- og friluftsformål, og midler fra Sparebankstiftelsen DNB samt Utviklingsfondet for Trillemarka Rollagsfjell.

– Prosjektet har en totalramme på litt over 2 millioner. Per nå har vi til sammen 1,7 millioner, og i løpet av våren regner vi med at arbeidet i fase én er fullfinansiert, sier Vebjørn.

Nå ligger altså alt til rette for at sherpaene fra Nepal kan komme på forsommeren og starte steinleggingen.

– Vi skal bruke det samme firmaet som steinsatte stien opp til Madonnastatuen, forteller Vebjørn.

Frir også til næringslivet

Bedrifter kan også bidra til at den steinsatte stien opp til Haglebunatten blir en suksess.

– Vi ønsker å kunne tilby sitteplasser og hvilebenker underveis på turen. De skal også være i stein, slik det er langs Madonnastien. Bedrifter kan derfor bidra til dette ved å sponse for eksempel en sittegruppe av stein, frister Vebjørn Seljord og Eggedal Turlag.